Nieuwsbrief digitale connectiviteit voor bestuurders

Aandacht voor cloud, zeekabels en cyberdreiging tijdens Commissiedebat digitale infrastructuur en economie

Op 25 april jl. heeft het commissiedebat Digitale infrastructuur en economie plaatsgevonden. Tijdens het debat hebben de fracties van de VVD, PVV, NSC en GL-PvdA het belang van een goede digitale infrastructuur benadrukt en met name vragen gesteld over de onderwerpen cloud, zeekabels, cyberdreiging en AI. Minister Adriaansens van EZK heeft het belang van de digitale infrastructuur onderstreept, refererend aan de recent uitgebrachte Staat van de Digitale Infrastructuur, en aangegeven dat het kabinet al veel doet om de digitale infrastructuur in Nederland te versterken. Bijvoorbeeld door het stimuleren van nieuwe zeekabels met de Zeekabelcoalitie en nieuw cloudaanbod met Gaia-X en de IPCEI Cloud Infrastructuur en Services, maar ook via de aankomende van 5G-veiling en de ontwikkeling van 6G via het Nationaal Groeifonds-project Future Network Services .   

Tijdens het debat heeft de minister verschillend toezeggingen gedaan, waaronder over het delen van de resultaten van een onderzoek naar zeekabels in Caribisch Nederland. Ook heeft GL-PvdA een Tweeminutendebat aangevraagd om mogelijk een motie in te dienen om het kabinet op te roepen zich meer te committeren aan investeringen in zeekabels, specifiek de Far North Fiber. Verder vond er op 22 april jl. een Notaoverleg digitalisering plaats met de staatssecretaris van BZK, waarbij GL-PvdA twee moties heeft ingediend over het aansluiten van de resterende 19.000 huishoudens in Nederland op een snelle vaste internetaansluiting (Kst. 26642-1156) en het aanbieden van betaalbaar internet als vast onderdeel te maken van het armoedebeleid (Kst. 26642-1155).  Deze moties zijn respectievelijk aan oordeel Kamer gegeven en ontraden. Stemming over de moties moet nog plaatsvinden.

Parlement en Raad bekrachtigen EU verordening gigabitinfrastructuur

Volgend op het eerdere politieke akkoord, hebben het Europees Parlement en de Europese Raad nu formeel ingestemd met de verordening gigabitinfrastructuur. De verordening vervangt de richtlijn Kostenreductie Breedband uit 2014 en heeft tot doel om de uitrol van glasvezel en 5G te versnellen in de hele EU. Dit met het oog op het tijdig waarmaken van de EU-brede connectiviteitsambities om iedereen in 2030 toegang tot snel internet te bieden. Daartoe introduceert de verordening een reeks maatregelen, zoals het bieden van meer mogelijkheden voor mobiele telecomaanbieders voor het verbeteren van de kwaliteit en dekking van hun netwerk door medegebruik van publieke infrastructuur. En daarnaast moet de verordening zorgen voor gelijkere vergunningsprocedures in de gehele EU en betere afstemming van civiele werken voor de aanleg van snelle netwerken.

De verordening betreft een minimale harmonisatie van wetgeving, waarbij lidstaten de vrijheid behouden om strengere en gedetailleerdere regels uit te vaardigen op verschillende onderdelen van de verordening. Maar ook biedt de verordening lidstaten enige flexibiliteit met betrekking tot het optioneel toepassen van bepaalde bepalingen en toepassen van specifieke uitzonderingsmogelijkheden. De verordening wordt de komende dagen bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU en treedt drie dagen erna in werking. 18 maanden na publicatie zal de verordening in werking treden, met uitzondering van een aantal bepalingen die een langere termijn kennen.

Kabinetsreactie EU witboek over digitale infrastructuur

Op 21 februari 2024 publiceerde de Europese Commissie het witboek ‘How to master Europe’s digital infrastructure needs?’. In dit witboek presenteert de Commissie mogelijke richtingen voor het Europese connectiviteitsbeleid. Dit witboek staat open voor consultatie. De Commissie heeft eerder aangegeven dat zij ernaar streeft om in 2025 met een voorstel te komen voor nieuwe wetgeving. Het witboek vormt de opmaat hiernaartoe. Op 5 april heeft het kabinet een eerste appreciatie van het witboek naar de Tweede Kamer verzonden.

In het witboek wordt het belang van hoogwaardige connectiviteit duidelijk gemaakt, mede met het oog op geopolitieke ontwikkelingen. Daarbij beschrijft het witboek de noodzaak van hoogwaardige connectiviteit voor innovaties op het gebied van Internet of Things, AI en autonome voertuigen. Het witboek ziet een noodzaak voor pan-Europese schaal om mondiaal concurrerend te blijven in het licht van technologische ontwikkelingen. Het kabinet waardeert het ambitieuze karakter van het witboek, maar vindt het tegelijkertijd belangrijk dat de goede vragen blijven worden gesteld: kunnen we inderdaad nu al voldoende voorspellen hoe de markt zich gaat ontwikkelen, en is het realistisch en wenselijk dat het Europese beleid stuurt op een orkestrerende rol voor grote telecombedrijven en telecomleveranciers?

Deel de nieuwsbrief met collega’s!

Kent u medebestuurders en/of gemeenteambtenaren die ook geïnteresseerd zijn in de nieuwsbrief digitale connectiviteit van EZK? Deel deze nieuwsbrief dan met hen. Zij kunnen zich via deze knop inschrijven voor onze nieuwsbrieven