EZK brengt Staat van de Digitale Infrastructuur uit
Het ministerie van EZK heeft op 21 januari de Staat van de Digitale Infrastructuur uitgebracht. Daaruit is op te maken dat de digitale infrastructuur in Nederland tot de absolute internationale top behoort, maar dat extra aandacht nodig is om deze sterke positie te behouden en te versterken. Met name op het gebied van het mogelijk maken van nieuwe investeringen, voldoende capaciteit op het energienet en fysieke ruimte om in de toekomst succesvol digitale diensten te kunnen blijven aanbieden aan bedrijven en consumenten. Deze uitdagingen vergen dat overheden goed met elkaar en met de sector samenwerken om het grote publieke belang van de digitale infrastructuur te borgen.
De gehele digitale infrastructuur - van telecomnetwerken tot datacenters en cloudtoegang – vormt de ruggengraat van de digitalisering. Het is daarmee een essentiële factor in het concurrentie- en verdienvermogen van Nederland en draagt in belangrijke mate bij aan de brede welvaart in ons land. Ondanks haar forse economische en maatschappelijke bijdrage, neemt de gehele digitale infrastructuur maar weinig fysieke ruimte in (0,02% van het oppervlak in Nederland) en heeft het een beperkte energie footprint (0,65% van het totale Nederlandse energieverbruik).
De Staat van de Digitale Infrastructuur geeft een integraal overzicht van het uiteenlopende beleid rond de digitale infrastructuur en verduidelijkt de samenhang tussen het beleid. Daarbij wordt, per beleidsterrein, ook ingegaan op de aandachtspunten voor de toekomst. Bij de totstandkoming van de publicatie is een veelheid aan stakeholders betrokken: bedrijven uit de sector, deskundigen, toezichthouders, VNG, IPO en andere departementen.
Meer informatie is te lezen in dit uitgebreidere nieuwsbericht en in het interview met Jos de Groot (directeur Digitale Economie, EZK) in het iBestuur Magazine.