Nieuwsbrief digitale connectiviteit voor gemeenten

EZK brengt Staat van de Digitale Infrastructuur uit

Het ministerie van EZK heeft op 21 januari de Staat van de Digitale Infrastructuur uitgebracht. Daaruit is op te maken dat de digitale infrastructuur in Nederland tot de absolute internationale top behoort, maar dat extra aandacht nodig is om deze sterke positie te behouden en te versterken. Met name op het gebied van het mogelijk maken van nieuwe investeringen, voldoende capaciteit op het energienet en fysieke ruimte om in de toekomst succesvol digitale diensten te kunnen blijven aanbieden aan bedrijven en consumenten. Deze uitdagingen vergen dat overheden goed met elkaar en met de sector samenwerken om het grote publieke belang van de digitale infrastructuur te borgen.

De gehele digitale infrastructuur - van telecomnetwerken tot datacenters en cloudtoegang – vormt de ruggengraat van de digitalisering. Het  is daarmee een essentiële factor in het concurrentie- en verdienvermogen van Nederland en draagt in belangrijke mate bij aan de brede welvaart in ons land. Ondanks haar forse economische en maatschappelijke bijdrage, neemt de gehele digitale infrastructuur maar weinig fysieke ruimte in (0,02% van het oppervlak in Nederland) en heeft het een beperkte energie footprint (0,65% van het totale Nederlandse energieverbruik).

De Staat van de Digitale Infrastructuur geeft een integraal overzicht van het uiteenlopende beleid rond de digitale infrastructuur en verduidelijkt de samenhang tussen het beleid. Daarbij wordt, per beleidsterrein, ook ingegaan op de aandachtspunten voor de toekomst. Bij de totstandkoming van de publicatie is een veelheid aan stakeholders betrokken: bedrijven uit de sector, deskundigen, toezichthouders, VNG, IPO en andere departementen.

Meer informatie is te lezen in dit uitgebreidere nieuwsbericht en in het interview met Jos de Groot (directeur Digitale Economie, EZK) in het iBestuur Magazine.

RDI opent Centraal Informatiepunt Mobiele Bereikbaarheid 112

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft, in overeenstemming met de 'Kamerbrief over Centraal Informatiepunt Mobiele Bereikbaarheid 112', op 1 januari 2024 het Centraal Informatiepunt Mobiele Bereikbaarheid 112 geopend. Dit informatiepunt biedt informatie over de mobiele bereikbaarheid van het noodnummer 112 en praktische tips voor verbetering.

Daarnaast fungeert het informatiepunt als een centraal aanspreekpunt waar burgers terecht kunnen met vragen over de mobiele bereikbaarheid van 112 en om meldingen te doen van situaties waarin 112 mobiel onbereikbaar was. Het is belangrijk om te benadrukken dat het informatiepunt zich specifiek richt op de mobiele bereikbaarheid van 112. Voor vragen over de algemene mobiele netwerkdekking dienen burgers contact op te nemen met hun telecommunicatieproviders.

Meer informatie en achtergrond is te lezen in dit nieuwsbericht van de RDI. Voor meer informatie over dit initiatief of bij vragen over de mobiele bereikbaarheid van 112, kunt u contact opnemen met de RDI via info@rdi.nl.

Besluit wettelijke vastlegging limieten elektromagnetische velden naar Raad van State

Bij het vormgeven van het frequentiebeleid hoort ook het rekening houden met elektromagnetische velden (EMV), ook wel bekend als ‘straling’. In Nederland worden hiertoe veilige limieten gehanteerd en is volgens wetenschappelijk onderzoek geen aanleiding om te veronderstellen dat onder de blootstellingslimieten negatieve gezondheidseffecten optreden. Er wordt daarnaast doorlopend in de gaten gehouden dat gebruik van frequentieruimte binnen de gestelde veilige blootstellingslimieten blijft.

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin EMV-limieten worden vastgesteld. De limieten in de AMvB zijn ontleend aan de adviezen van de International Commission for Protection against Non-Ionizing Radation (ICNIRP); een internationale organisatie die is gespecialiseerd in de bescherming tegen niet-ioniserende straling. Inmiddels is de wetgevingstoets door het ministerie van Justitie & Veiligheid afgerond. De volgende stap betreft het voorleggen van de AMvB aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Vragen vaste commissie DiZa over voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie

Op 19 januari hebben leden van vaste commissie voor Digitale Zaken (DiZa) tijdens een schriftelijk overleg vragen gesteld over de voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie die afgelopen oktober 2023 uitkwam. De vragen gaan over de volle breedte van de pijlers in de voortgangsrapportage, waaronder ook de pijler digitale infrastructuur. Daarbij zijn onder meer vragen gesteld over de naar verwachting 19.000 adressen in de buitengebieden die dreigen achter te blijven bij de rest van Nederlandse huishoudens die al wel kunnen beschikken over snel vast internet. Beantwoording van de vragen wordt in de loop van februari verwacht.

27/2: Kenniscafé participatie en polarisatie

Op 27 februari organiseert het Antennebureau een online kenniscafé over participatie en polarisatie. Hoe gepolariseerd is de samenleving en hoe geven we invulling aan participatie?

In 60 minuten praten gastsprekers dr. Floortje Moes, dr. Imke Smulders en de adviseurs van het Antennebureau u helemaal bij. Tijdens en na afloop van het kenniscafé is er alle ruimte voor u om vragen te stellen en met de sprekers in gesprek te gaan.

Aanmelden en meer informatie hier.

Relevante artikelen en publicaties

Hieronder treft u een overzicht van relevante artikelen en publicaties: 

Oproep best practices

Verschillende gemeenten hebben goede ervaringen bij de aanpak van de aanleg van digitale infrastructuur binnen de gemeentegrenzen. Ze bedenken er zelfs slimmigheden voor. Wij noemen dit best practices.

Inmiddels hebben we enkele best practices verzameld op overalsnelinternet.nl. Andere gemeenten kunnen hier weer van leren. Wilt u ook een goed voorbeeld met ons delen? We ontvangen uw best practice graag op ons e-mailadres overalsnelinternet@minezk.nl. Alvast dank voor de genomen moeite.