Tijdlijn snelle vaste connectiviteit
-
2020 vierde kwartaal
-
Start consultatie (02 December 2020 - 02 March 2021) over de evaluatie en beoordeling van de richtlijn kostenreductie breedband (2014/61/EU).
-
-
2021 eerste kwartaal
-
Onder leiding van EZK is een werkgroep vaste connectiviteit opgericht. In deze werkgroep nemen vertegenwoordigers uit gemeenteland (o.a. VNG en GPKL) en marktpartijen (o.a. Groep Graafrechten en NLConnect) deel om gezamenlijk kansen en uitdagingen op het gebied van de aanleg van vaste telecomnetwerken te identificeren en aan te pakken. Dit met het doel om de aanleg van nieuwe vaste telecomnetwerken soepel te laten verlopen.
-
Op 2 maart 2021 heeft Nederland gereageerd op de openbare raadpleging over de evaluatie en beoordeling van de richtlijn kostenreductie breedband (2014/61/EU) .
-
De Europese Commissie heeft een door lidstaten vervaardigde connectivity toolbox met beste praktijken gepubliceerd. De beste praktijken richten zich op het bevorderen van de uitrol van breedbandnetwerken door verlaging van de kosten, en op tijdige en investeringsvriendelijke toegang tot radiospectrum voor 5G.
-
-
2021 tweede kwartaal
-
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) publiceert een nieuwe editie van haar martstudie naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Onderdeel van de publicatie zijn denkrichtingen voor coördinatie en regie door gemeenten. Hiermee geeft de ACM suggesties aan gemeenten om in de lokale situatie regie te kunnen voeren op de uitrol van glasvezel, zonder afbreuk te doen aan de mededinging.
-
De Kamer is geïnformeerd over de voortgang van de doelstelling uit het Actieplan Digitale Connectiviteit dat in 2023 iedereen kan beschikken over een vaste verbinding van ten minste 100 Megabit per seconde (Mbps). Uit de inventarisatie naar de beschikbaarheid van breedband in Nederland blijkt dat in 2020 bijna 99% van alle huishoudens kon beschikken over ten minste 100 Mbps en dat circa de helft al de beschikking had over een verbinding van 1 Gbps.
-
De Europese Commissie heeft de implementatie roadmaps van lidstaten voor de uitvoering van de beste praktijken uit de EU connecitivity toolbox gepubliceerd. De acties in de Nederlandse roadmap sluiten aan op de lopende acties van EZK binnen de diverse werkgroepen met gemeenten en marktpartijen.
-
Het wetsvoorstel voor wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de implementatie van Europese Richtlijn (EU) 2018/1972 is naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer heeft het voorstel (EK, A) op 28 oktober 2021 als hamerstuk afgedaan.
-
-
2021 derde kwartaal
-
2021 vierde kwartaal
-
Start consultatie (19 november 2021 - 11 februari 2022) over de herziening van de breedband richtsnoeren (2013/C 25/01).
-
De Eerste Kamer is in november gestart met de behandeling van het wetsvoorstel Implementatie EU Telecomcode. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 15 februari 2022 als hamerstuk afgedaan.
-
-
2022 eerste kwartaal
-
Op 11 februari heeft Nederland gereageerd op de openbare raadpleging over de herziening van de breedbandrichtsnoeren (2013/C 25/01).
-
Op 2 maart is de Europese Telecomcode via een wijziging van de Telecommunicatiewet geïmplementeerd.
-
-
2022 tweede kwartaal
-
In aanloop naar de verwachte herziening van de richtlijn kostenreductie breedband (2014/61/EU) heeft Nederland samen met Denemarken en Zweden een non-paper opgesteld en gestuurd naar de Europese Commissie.
-
-
2023 eerste kwartaal
-
Publicatie van het voorstel voor een EU verordening gigabitinfrastructuur (Gigabit Infrastructure Act - GIA) inzake maatregelen om de kosten van de uitrol van netwerken met hoge snelheid te verlagen. Het voorstel betreft een herziening van de hudige richtlijn kostenreductie breedband (2014/61/EU) .
-