Nieuwsbrief digitale connectiviteit voor gemeenten

EZK mikt op 1 augustus 2024 voor ingebruikname 3,5 GHz frequenties

Vanaf 15 februari 2024 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor deelname aan de veiling van de 3,5 Gigahertz-frequentieband, waarmee de uitrol van 5G in Nederland verder vorm gegeven kan worden. Deze veiling zal naar verwachting voor de zomer plaatsvinden, zodat mobiele telecomaanbieders vanaf 1 augustus 2024 de frequenties in gebruik kunnen nemen. De regelgeving, opzet en minimumopbrengst (€170 miljoen) van de Nederlandse veiling van landelijke frequenties is gepubliceerd door minister Adriaansens.

Er is in de 3,5 Gigahertz-frequentieband ruimte voor ten minste drie telecombedrijven, waarmee voldoende concurrentie op de telecommarkt wordt gegarandeerd en moet zorgen voor kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven. Zij kunnen na de veiling overal in Nederland snel internet via 5G-technologie aanbieden aan bedrijven, organisaties en consumenten. Binnen deze frequentieband blijft 2x50 Megahertz beschikbaar voor private, lokale 5G-netwerken. Bedrijven en andere organisaties kunnen hiermee virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen.

Meer informatie is te lezen in dit uitgebreide nieuwsbericht.

Politiek akkoord Verordening Gigabitinfrastructuur

In de nieuwsbrief van afgelopen december berichtten we over de start van de onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie over de verordening gigabitinfrastructuur. Op 6 februari jl. is er een voorlopig politiek akkoord bereikt tussen de partijen. Wanneer het akkoord definitief wordt gemaakt zal de bestaande richtlijn uit 2014 worden vervangen door de nieuwe verordening. De tekst van de verordening op basis waarvan het politieke akkoord is bereikt is hier te vinden. 

De verordening gigabitinfrastructuur heeft tot doel om de uitrol van snelle vaste en mobiele netwerken (glasvezel en 5G) in de EU te versnellen. Dit met het oog op het tijdig waarmaken van de EU-brede connectiviteitsambities om iedereen in 2030 toegang tot snel internet te bieden. Hiertoe wordt in de verordening een reeks maatregelen geïntroduceerd, zoals het bieden van meer mogelijkheden voor mobiele telecomaanbieders voor het verbeteren van de kwaliteit en dekking van hun netwerk door medegebruik van publieke infrastructuur. En daarnaast moet de verordening zorgen voor gelijkere vergunningsprocedures in de gehele EU en betere afstemming van civiele werken voor de aanleg van snelle netwerken.

Het voorlopige akkoord betreft een minimale harmonisatie van wetgeving, waarbij lidstaten de vrijheid behouden om strengere en gedetailleerdere regels uit te vaardigen op verschillende onderdelen van de verordening. De verordening zal 18 maanden na de inwerkingtreding ervan van toepassing worden, met uitzondering van enkele bepalingen waarvoor een langere termijn geldt. Verwacht wordt dat publicatie voor de zomer zal plaatsvinden.

Consultatie Europese Commissie over toekomstige digitale infrastructuur

De Europese Commissie heeft op 21 februari een witboek gepubliceerd over toekomstige digitale infrastructuur in de EU. Op de openbare consultatie kan worden gereageerd tot 30 juni 2024. Het witboek en de consultatie zijn hier te vinden. Het Ministerie van EZK verwacht begin april een kabinetsappreciatie naar de Tweede Kamer te sturen en zal ook reageren op de consultatie.

Het witboek is een vervolg op de verkennende consultatie van vorig jaar, waar Nederland ook op heeft gereageerd met beantwoording van de vragenlijst en een non-paper. Nederland vindt het samen met veel andere Lidstaten belangrijk dat nieuw EU beleid op dit vlak zorgvuldig wordt voorbereid op basis van een goede, op feiten gebaseerde probleemanalyse.

Beantwoording vragen snel internet buitengebied

Op 18 januari jl. hebben de leden van vaste commissie voor Digitale Zaken tijdens een schriftelijk overleg vragen gesteld over de Voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie (kenmerk 2023Z18172). Een deel van de vragen ging over de opgave van pijler 4 uit de Strategie Digitale Economie: ‘Behouden en versterken van een veilige, betrouwbare en hoogwaardige digitale infrastructuur’. Daarbij werden door de fracties PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, BBB en CDA vragen gesteld over het dichten van de digitale kloof voor de resterende huishoudens in het buitengebied zonder snel internet. De beantwoording van de vragen staat hier gepubliceerd.

Aanmelden voor de cursus ‘Alles over antennes’ van het Antennebureau

Omgevingswet en antennebeleid, hoe zit dat? Welke rol spelen gemeenten bij de plaatsing van kleine antennes (small cells)? Wat kunnen we verwachten van 6G? Welke onderzoeken worden er gedaan naar elektromagnetische straling en gezondheid? Vragen zoals deze worden behandeld tijdens de cursus ‘Alles over antennes’ van het Antennebureau. Deelname is gratis en aanmelden kan via Antennebureau.nl (https://www.antennebureau.nl/organisatie/basiscursus-alles-over-antennes).

Op 19 maart (online), 28 mei (fysiek in Amersfoort) en 12 november (online) biedt het Antennebureau haar cursussen aan. De cursus bestaat uit twee delen: eerst kijken deelnemers video’s over de onderwerpen techniek, wet- en regelgeving, gezondheid en communicatie op het online platform van het Antennebureau. Daarna volgt een online of fysieke bijeenkomst met aandacht voor de actualiteit en vragen. Tijdens de fysieke bijeenkomst spelen we daarbij een serious game én is er meer tijd om te netwerken.

Online sessie over 5G uitrol: ‘smart communities and corridors’

In het kader van het “Connecting Europe Facility (CEF) Digital” fonds voor de ontwikkeling van 5G toepassingen voor lokale gemeenschappen, waar wij in een eerdere nieuwsbrief over berichtten, vindt op 14 maart een online informatiesessie plaats. In deze sessie ligt de focus op het versnellen van de uitrol van 5G, waarbij twee onderwerpen aan bod zullen komen: ‘5G voor Smart Communities’ en ‘5G cross-border corridors’. De agenda en mogelijkheid tot deelname aan de sessie kan via deze link.   

Relevante artikelen en publicaties

Oproep best practices

Verschillende gemeenten hebben goede ervaringen bij de aanpak van de aanleg van digitale infrastructuur binnen de gemeentegrenzen. Ze bedenken er zelfs slimmigheden voor. Wij noemen dit best practices.

Inmiddels hebben we enkele best practices verzameld op overalsnelinternet.nl. Andere gemeenten kunnen hier weer van leren. Wilt u ook een goed voorbeeld met ons delen? We ontvangen uw best practice graag op ons e-mailadres overalsnelinternet@minezk.nl. Alvast dank voor de genomen moeite.